MUZEUL REGIONAL DE ISTORIE VELIKO TARNOVO

In Veliko Tarnovo exista de 140 ani un muzeu si se dezvoltă activitatea muzeistica. Muzeul regional de istorie din Veliko Tarnovo este o mândrie nu doar a Vechii capitale, ci si a intregii tari. Fondurile muzeului numara 142 000 de monumente ale culturii de importanta regionala, nationala si universala.

Muzeul regional de istorie din Veliko Tarnovo dispune de numeroase exponate, diecare dintre ele contribuind prin particularitatea si insemnattasea sa remarcabila la pastrarea memoriei istorice a Bulgariei.

Muzeul de Arheologie gazduieste expozitia „Tarnovgrad - capitala Bulgariei in sec. XII - XIV". Muzeul este situat la vest de piata „Saedinenie". Exponatele prezentate ilustrează istorie si cultura milenara a regiunii Veliko Tarnovo, concentrandu-se pe perioada in care orasul a fost capitala statului bulgar medieval.

Muzeul „Renasterea si Adunarea Constituanta" se afla in partea de nord a pietei „Saedinenie" din Veliko Tarnovo. Expozitia este situata in cladirea unui vechi conac turcesc si ocupa toate cele trei etaje.

Muzeul „Istoria noua si istoria cea mai noua" se afla in imediata vecinatate a inchisorii - muzeu. Intr-una din salile sale este expusa expozitia temporara „Veliko Tarnovo si statalitatea bulgară”.

Închisoarea - muzeu este situata la sud de conacul construit in 1872 de Maistorul Kolyu Ficheto, care gazduieste acum expozitia „Renasterea si Adunarea Constituanta." Expozitia ocupa parterul si primul etaj si cuprinde restaurarea a trei celule si a carcerei din perioada luptelor de eliberare nationala.

Casa lui Sarafin se află pe strada „Gurko", in partea renascentista a orasului Veliko Tarnovo. A fost construita in anul 1861, fiind conceputa ca locuinta si loc de munca pentru Dimo Sarafin. Partea de sud, orientata spre raul Yantra, are cinci etaje, iar cea de nord – spre strada „Gurko", are doua.

Casa - muzeu „Petko Slaveikov” a fost restaurata in 1971. In fata casei este un monument, realizat de sculptorul Blagoy Iliev.

Rezervatia arhitectural-muzeala „Arbanasi”. Informatiile cele mai timpurii dateaza de la sfarsitul secolului XV - începutul secolului XVI. In aceasta perioada, satul se afla in posesia demnitarilor Imperiului Otoman. In anii de dupa 1541, satul a devenit proprietatea marelui vizir al imperiului - Rustem Pasha.

Muzeul „Casa lui Konstantsaliev” este unul dintre cele mai remarcabile si reprezentative monumente de arhitectura rezidentiala din Arbanasi. Constructia a fost inceputa la sfarsitul secolului XVII. In urmatoarele secole, cladirea a suportat cateva reconstructii, care au ca rezultat aspectul ei actual.

Rezervatia arhitectural-muzeala „Tsarevets” este un monument al culturii cu caracter unic, in care se regaseste atmosfera din perioada celui de-Al doilea imperiu bulgar (sec. XII - XIV)

Biserica „Sfintii 40 de mucenici” este cel mai faimos monument medieval bulgar din Veliko Tarnovo. Biserica a fost construita si pictata in timpul domniei tsarului bulgar Ivan Asen II peste o biserica mai mica, dedicata probabil Fecioarei Maria, in cinstea arii lui victorii in Batalia de la Klokotnitza din 9 martie 1230 (ziua celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia) asupra despotului Epirului, Teodor Komnin. In secolul XIII-XIV, era biserica principala a manastirii „Marea Lavra."

Biserica „Sf. Petru si Pavel”, Veliko Tarnovo se afla la poalele de nord ale cetatii „Țsarevets". Ridicarea sa este legata de actul aducerii moastelor Sfantului Ioan din Polivot de catre tsarul Kaloyan in capitala Tarnovgrad,in anul 1204.

Biserica „Sf. Dumitru” din Veliko Tarnovo este situata la poalele de est ale cetatii „Trapezitsa." Documentele istorice o asociaza cu izbucnirea revoltei fratilor Asen si Petru, care a dus la restabilirea statului bulgar in 1186.

Biserica „Sf. Gheorghe” din Veliko Tarnovo este situata la poalele de est ale cetatii „Trapezitsa." Sub forma in care se prezinta in zilele noastre, biserica a fost construita la inceputul secolului XVII.

Biserica „Nasterea lui Hristos” din Arbanasi se afla in partea de sud-vest a satului Arbanasi. Este o constructie masiva din piatra, cu dimensiunile de 28.80 x 10.40 m, adapostita de un acoperis de tigla cu trei versante. Biserica are o istorie indelungata si complicata.

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Arbanasi a fost construita sub forma in care a ajuns pana la noi in ultima treime a secolului XVII. Biserica are o compozitie arhitecturala complexa. Intrarea este dinspre vest si duce spre interiorul lacasului de cult. Biserica insasi constă dintr-un altar, un naos si un pronaos, dispuse consecutiv.

Biserica „Sf. Dumitru” din Arbanasi este situata in partea centrala a satului Arbanasi. Reprezinta o constructie masiva de paitra cu o forma alungita pe axul de est-vest, cu un acoperis cu doua versante.

Biserica „Sf. Gheorghe” din Arbanasi este situata în in partea de sud-vest a satului Arbanasi. Este o constructie de piatră masivă cu dimensiunile de 21 x 10.05 m, cu un acoperis cu doua versante.

Biserica „Sf. Atanasie” din Arbanasi este situata in partea de nord-est a satului Arbanasi. Este o constructie de piatră masivă cu dimensiunile de 18,35 х 10,64 m si are un acoperis cu doua versante.


OFERTE SPECIALE

PENTRU CONTACT
Veliko Tarnovo, 1 Sava Penev stradă
Rezervari:
Telefon: +359 62 615555
Fax: +359 2 603850
e-Mail: hotel.premier@abv.bg
Skype: premier.hotel
Sales:
Phone: +359 62 61 55 56
e-Mail: office@hotelpremier-bg.com
Rezervari
OFERTE SPECIALE