ЛЕТЕН ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ"

Оперите "Борислав" и "Борис Годунов" на "Сцена на вековете" 2015 г.

"Борислав“ и „Борис Годунов“ са заглавията в афиша на тазгодишния Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“, който ще се проведе от 24 юли до 1 август на крепостта Царевец. Културният форум се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет.

Постановката на първата българска историческа опера в четири действия „Борислав“ по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов ще е едно от музикалните събития това лято. Произведението ще се качи отново на сцена повече от 100 години след своето създаване. Премиерата е на откритата сцена на Царевец на 24 и 25 юли. Зад амбициозния проект стои директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов.

На 31 юли и на 1 август публиката ще има удоволствието да се наслади на шедьовъра на руската класика, операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски. Постановката е върху оригиналната версия на операта от 1869 г., но с различен финал - възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел.

На 28 юли трупата на Софийската опера и балет ще представи балета „Зорба гъркът“ по Микис Теодоракис, а на следващия ден почитателите на това изкуство ще могат да видят „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“ по музика на Бизе-Шчедрин и Джордж Гершуин. Балетните спектаклиrще са в Летния театър в парк „Марно поле“.

Всички спектакли от Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ са с начален час 21,00 ч.

Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникално музикално представление за опера и балет, който се провежда на открито, на хълма Царевец във Велико Търново.

Той е едно от емблематичните културни събития за града.

Още през 1985 г историческият хълм „Царевец“ е избран от режисьора Пламен Карталов за първата постановка на операта „Ивайло“ от Марин Големинов. Така се поставя началото на една уникална художествена проява в България . Второто издание на културния форум, носещ вече името „Сцена на вековете”, е през 1987 г, а в неговия афиш са включени шест представления.

След 21-годишно прекъсване, единственото по рода си културно събитие в България е възстановено през 2008 г. по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На 12 септември 2008 г. „Сцената на вековете” преживява своето възраждане с грандиозното произведение на операта „Турандот” от Пучини. За фестивала сред останките на двореца на Царевец е построена специална сцена, висока над 6 метра. Сценичното пространство е организирано в хармония с автентичната историческа среда, а над 1500 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.


ВИЖТЕ АКТУАЛНИТЕ ПАКЕТИ ЗА ПЕРИОДА

контакти
гр. Велико Търново, ул. Сава Пенев 1
Тел: 062 615555, Факс: 062 603850
e-Mail: hotel.premier@abv.bg
Skype: premier.hotel
Резервация
Оферти и събития